top of page

5. Herwaarderen

4

6

De Zenne opnieuw in haar oorspronkelijke bedding als voorbeeld van een geslaagde stadskernversterking. Halle heeft een boeiende geschiedenis achter zich en dat weerspiegelt zich in het stadsbeeld. De basiliek, het historisch stadhuis en het jezuiëtencollege, het kleinschalige middelleeuws stratenpatroon zijn voor de bezoekers steeds verrassend. Niettemin zijn er op het Hals grondgebied vanaf de 20ste eeuw een reeks visieloze blunders gebeurd: de afbraak van de kasteelresten, die bvb in Beersel wel werden gerestaureerd met het gekende prachtige resultaat, de afbraak van de stadswallen, het aanhoudend gebrek aan grondig archeologisch onderzoek zoals bijvoorbeeld op de Molenborre-site, de afbraak van het kasteel van Lembeek, de afbraak van het station, de afbraak van de Sollembeemd site, het dichtgooien van de Zenne en noem maar op.

 

Die lijn van ‘ondoordachte afbraak’ werd nog doorgezet in een zeer recent verleden met de afbraak van de historisch belangrijke ‘Stenen Brug’ in de Basiliekstraat en de afbraak van de waterput van ‘het Schild van Bourgondië’ op het J. Possozplein.

Waarom?

Omdat het manifest gebrek aan kennis inzake de Halse geschiedenis steeds als een rode draad doorheen de opeenvolgende stadsbesturen liep. In zijn blik naar vandaag en morgen ontbrak bij de politicus steevast een vizie over het historisch erfgoed. Dat is eerder een kwestie van onverschilligheid dan van alleen willen vooruitkijken. Halle 2019 wil een permanent overleg met de heemkundige verenigingen en de lokale archeologen over het hele Halse grondgebied, van Breedhout tot Essenbeek, van Hondzocht en Lembeek tot Buizingen en het vroegere Eysingen.

Aandacht, respect en in het stand houden van het historisch erfgoed werkt kernversterkend. Het zijn troeven die in de kaart van inwoners, handelaars en klanten/toeristen spelen.

Twee voorbeelden :

  1. De heropbouw van de waterput die behoorde tot de afspanning ‘Het Schild van Bourgondië’ achter het historisch stadhuis. Die waterput herbergt allicht nog middelleeuwse archeologische vondsten en rond deze waterput kan een zithoek met terras gecreëerd worden in samenwerking met de horeca.

  2. Het opnieuw vrijmaken van de Zenne in het Hals stadscentrum.
     

Dit zou 3 voordelen opleveren :

a. Een verbeterde en natuurlijke waterafvoer van regenwater, de Zenne zou op een natuurlijke wijze opnieuw het laagste punt in de binnenstad zijn, niet de Bergensesteenweg of de Basiliekstraat;

b. de creatie van een wandelparcours langsheen de Zenne met insprongen en terrasjes;

c. Opnieuw een waterloop in de binnenstad verhoogt niet alleen de beleving maar ook de historische kracht van de binnenstad. Voor alle duidelijkheid, het is niet de bedoeling om Halle-centrum onmiddellijk terug in de grootschalige werken te storten. Met het tonen van een realistisch plan wil ik alleen het fundament leggen van een draagvlak bij de inwoners voor een toekomstig vrijmaken van de Zenne. De hedendaagse urbanistische aanpak in steden zoals Diest en Mechelen tonen aan dat er belevingspunten en wandelpunten kunnen gecreëerd worden langsheen de vrijgemaakte rivier zonder dat dit gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van de gebouwen langsheen de bedding. Er komen geen garages en deuren in het gedrang.

Een concreet voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat, zal u in het voorjaar op deze website terugvinden. 

Herwaardering van het historisch stadscentrum
bottom of page