top of page

6. (Be)Sparen

5

7

Fiscaliteit: verlaging van de opcentiemen, kadastraal inkomen, gemeentebelastingen....

 “Wat zijn ‘opcentiemen’ nu weeral?”, vraagt u zich misschien af. Wel dat zijn belastingen, lokale belastingen die elke stad oplegt aan zijn inwoners die een inkomen of een eigendom hebben.

Uw kinderen hebben er nog niet mee te maken, u wel. De jaarlijkse geïnde opcentiemen zijn in Halle hoger dan in de ons omliggende gemeenten en steden.

Niettemin heeft het stadsbestuur deze belasting in 2004 met 100 punten en in 2015 met 280 punten sterk verhoogd. De tabel hieronder maakt dit duidelijk.

Aan het tempo dat het huidig stadsbestuur de opcentiemen wil afbouwen, namelijk met 10 punten per jaar, duurt het 28 jaar (!) alvorens weer op het peil van 2014 te komen. ‘Opcentiemen’ is een term die er lijkt op te wijzen dat het amper over ‘centiemen’ gaat. Denkt u maar niet dat u in 2017 1.560 centiemen betaalde voor uw eigendom. Niets is minder waar.

 

Hieronder vindt u 2 simulaties* van wat u als eigenaar van een modaal appartement of huis in Halle met een Kadastraal Inkomen (K.I.) van 1.000 betaalde aan ‘Stad Halle’. U ziet eveneens wat u zou betaald hebben indien dezelfde eigendom zich op het grondgebied bevond van de ons omringende gemeenten en van Dilbeek. 

De tabel hieronder geeft de cijfers van 2017 weer. U zal zich herinneren dat het Stadsbestuur bijna met tromgeroffel een verlaging van de opcentiemen aankondigde voor 2016 en 2017. Wat heeft u dat eigenlijk opgebracht? 

De opcentiemen zijn in Halle weliswaar met een schamele 20 punten verlaagd (de stijging van 2015 bedroeg 280 punten, dat is meer dan het tienvoudige!) maar niettemin heeft u in de simulatie toch weeral 8,32 euro meer betaald; een maat voor niets dus want ondertussen is de index op het Kadastraal Inkomen weeral gestegen. ‘Halle 2019’ wil prioritair deze opcentiemen terug afbouwen naar 1.300 punten, het peil van voor het jaar 2015 zodat ‘Wonen in Halle’ voor eigenaars geen jaarlijkse aanslag op hun portefeuille is. Aan het tempo dat het huidig stadsbestuur de opcentiemen wil afbouwen, namelijk met 10 punten per jaar, duurt het 28 jaar (!) alvorens weer op het peil van 2014 te komen. Verder dringt een grondige analyse van de overige gemeentebelastingen en een vergelijkende studie met dezelfde omringende gemeenten zich op en deze resultaten zal ook hier gepubliceerd worden.

(* = dit zijn officiële cijfers meegedeeld op de website ‘Belastingsportaal Vlaanderen’ van de Vlaamse overheid).

bottom of page