top of page

7. Openbare werken en Ruimtelijke Ordening

6

8

Halle2019 vraagt een transparantere Halse Ruimtelijke Ordening

Onder de noemer ‘inbreiding’ wordt er maar verder volgebouwd; de gevolgen voor de omgeving, voor de drainage van het regenwater, voor de mobiliteit worden voor zich uitgeschoven richting volgende generatie... Dat zijn plannen die ontwikkeld worden door plannenmakers die vanuit hun bureau in Brussel beslissen hoe jouw straat er gaat uitzien zonder er zelf ooit een stap te zetten. Inbreiding : eenheidsworst over heel Vlaanderen, het zal je tuin maar zijn die er aan grenst.

Aan elke Vlaming wordt bij een bouwaanvraag de mogelijkheid geboden om een bezwaarschrift in te dienen gedurende een maand.  Je wordt verondersteld om van die verkavelingsplannen op de hoogte te zijn want er hangt een bord voor het perceel in kwestie en dan moet je je naar de dienst Ruimtelijke Ordening in het Stadhuis begeven om de plannen in te kijken. Verwacht geen  schaalmodel of uitgewerkt plan op een royaal bureau : neen, op een pc-scherm dien je uit te maken of dit nu allemaal wel wettelijk koosjer is of niet; wordt je zonlicht weggenomen door een hogere bouwlaag, komt er een keermuur die het zicht in je tuin vergalt? Je moet het er zelf bijdenken.

vdkeybus.jpg

François Van den Keybus, kandidaat op de lijst Halle2019, volgt de verkavelings-dossiers van projectontwikkelaars op. 
De Openbare Onderzoeken moeten transparanter en eigentijdser. De impact op de omgeving dient aan elke buurtbewoner in een visueel begrijpbare vorm duidelijk gemaakt worden via een 3D-simulatie. Met Halle2019 distantieert hij zich van de verkavelingsplannen in Essenbeek  en wijst hierbij o.a. naar de door alle partijen goedgekeurde Boskaart Vlaanderen en het Plan Boommarter.

1. Het openbaar onderzoek bij verkavelingsaanvragen moet ronduit transparanter zijn : er moet een 3d simulatie zijn van de impact op de omliggende straten en de bredere omgeving.

 

2. De plannen moeten publiek zijn, dus online beschikbaar in onze digitale tijden .

Op een stofferig achterkamertje van de dienst Ruimtelijke Ordening naar een pc-scherm kijken om een complete verkaveling te bestuderen is achterhaald; je zou bijna denken, ‘op maat gemaakt om zo weinig mogelijk bezwaarschriften te ontvangen’.

 

3. Elke betrokken partij, dat zijn in eerste instantie de aanpalende buren, maar ook de betrokken straten die naar de verkaveling leiden als het over een nieuwe verkaveling met meerdere huizen gaat, dienen schriftelijk op de hoogte gesteld te worden met een verkavelingsplan erbij, geen droge melding van ‘in te zien op de dienst ruimtelijke ordening’.

 

4. Als er een bestemmingswijziging is, zoals het geval is met het Kruisveldproject in de Wielewaallaan, dient er rekening gehouden te worden met de impact op de aanpalende huizen die aan waardevermindering kunnen onderhevig zijn.

5. Grootschalige woonprojecten die Halse buitengebieden met boomgaarden, weiden of bewerkte akkers viseren moeten naar uitstraling en oppervlakte evenwaardig zijn aan de bebouwde omgeving. Door middel van gemeentelijke stedenbouwkundige voorschriften moeten projecten die een negatieve invloed hebben op de waarde van omliggende eigendommen verhinderd worden. Dat kan door een belangrijk deel van de oppervlakte te voorzien voor groen en verfraaiing in die mate dat de aanpalende huizen er geen visuele hinder of inkijk van ondervinden en hun privacy onverminderd behouden blijft.
 

6. Het respecteren en het naleven van het Plan Boommarter  = bos en natuurgebieden met een ecologische waarde zoals de nabijgelegen Warande beveiligen tegen verstedelijking en te verbinden en zelfs uit te breiden. Het centrum van het gehucht Essenbeek mag niet beschouwd worden als kleinstedelijk gebied maar als buitengebied met onmiddellijke aansluiting op agrarisch en bosgebied.

vdk2.jpg

François Van den Keybus wijst op de gebrekkige ‘Bekendmaking’ van de bestemmingswijziging van de Verkaveling Kruisveld; het bord staat op het eind van een doodlopende straat, de tekst is nauwelijks leesbaar door vochtinsijpeling. Nochtans voert het Hals stadsbestuur hier een radicale wijziging door:  wat ingekleurd was als recreatiegebied wordt het gewijzigd in bouwgrond. Hiermee verdwijnt de laatste boomgaard/akker op Sint-Rochus voor de zoveelste verkaveling. Halle2019 keert zich tegen de plannen van de Gentse projectontwikkelaar Durabrik en de wijziging van recreatiegebied naar bouwgrond.

bottom of page