top of page

8. Veiligheid

7

‘Veiligheid en Preventie’ in Groot-Halle.
rene.png

Een duidelijk standpunt over camera’s, politiepatrouilles, stadswachters, Buurt Informatie Netwerken de ‘112 App’ voor mobiele telefoons, preventieve aanpak van gauwdieven en inbrekers en andere. René Debecker uit Breedhout volgt voor Halle2019 het programmapunt ‘Veiligheid en Preventie’ op.

René weet waarover hij praat, als instructeur ‘zelfverdediging’ leert hij al nagenoeg 20 jaar mensen omgaan en zich verdedigen tegen geweld. Zijn model is ‘conflictbeheersing,
de situatie ontmijnen in plaats van te laten escaleren.
Hieronder leest u wat hij voor Halle nodig acht inzake preventie en veiligheid.

 

1. Camera’s
Nu de technologie tot zijn volle ontwikkeling is gekomen worden steden volop uitgerust met camera’s. Voor Halle dienen zij 24u op 24u te registreren. De monitoring gebeurt vanuit een controlekamer in de Politiezone Zennevallei. Alleen bij een incident worden de betrokken beelden bewaard, ze dienen voor geen andere doeleinden. De andere beelden worden dagdagelijks gewist.

Plaatsen waar René in eerste instantie camera’s nodig acht zijn: de stationsomgeving, de schoolpoorten, het winkelcentrum met de Basiliekstraat, Grote Markt, het J. Possozplein en de invalswegen naar het centrum.

Op een camera moet niet gekeken worden: in onze huidige maatschappij zijn er zoveel feiten van overlast of criminele aard dat de Interventiediensten van de Vlaamse Politiezones eigenlijk onderbemand zijn. Camerabeelden stellen de 5 teams van de interventiedienst in staat om sneller en efficiënter, bijna lik op stuk, te reageren. Als u weet dat er in 2016,7544 interventies op Hals grondgebied nodig waren dan zegt dat voldoende.

2. Stadswachters 

Die moeten niet alleen met elkaar praten maar ook met de bewoners van de straten, hun pols voelen ook al is er op dat ogenblik niets aan de hand. Het kan over thema’s gaan zoals geluidsoverlast, sluikstorten,  burenconflicten, parkingtoestanden en noem maar op.

Hun aanwezigheid is vereist aan de schoolpoorten bij de aanvang en het einde van de school; zij moeten getraind zijn in omgang met jongeren, op hen inpraten zonder hen te schofferen. Een voorbeeld is het Sancta Maria Instituut in Lembeek waar een deel van de schoolgaande jeugd door de buurt ervaren wordt als ‘probleemjongeren’ die voor overlast zorgen. Dat gevoel moet uit de wereld geholpen worden met een adequate aanpak. Ook onderzoeken zij mogelijk schoolverzuim bij deze jongeren waarbij zowel de school als de ouders moeten interveniëren.

 

3. Politiepatrouilles te voet of per fiets 
In deze tijd van e-bikes kunnen agenten efficiënter patrouilleren met de fiets over het Hals grondgebied dan vanuit een auto.

 

4. BIN’s – de Buurt Informatie Netwerken
Een buurtinformatienetwerk kan zo groot en zo klein zijn als je wil, een straat, een aantal straten zoals een autovrij winkelcentrum of een hele woonwijk. Er kunnen 30 aangesloten leden zijn of 200. Het werkt via het telefoonnetwerk, via ingesproken boodschappen of via sms. Een lid merkt iets verdachts op. Het bericht wordt doorgegeven aan de politie die alle leden via een bericht verwittigd, ingesproken of schriftelijk. Een interventieteam van de politie kan gelijktijdig ter plaatse gestuurd worden.

Elke straat, wijk of winkelcentrum kan een Buurt Informatie Netwerk opstarten. Via een voorlichtingscampagne – met inzet van de stadswachters bijvoorbeeld die praktijkvoorbeelden kunnen aanhalen van geslaagde BIN-interventies –kunnen Hallenaren gesensibiliseerd worden.

5. De ‘112 APP’ 
Wist u dat er de bijzonder handige 112 App voor mobiele telefoons is? Als je in nood bent op Belgische bodem en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België kan je met de app 112 de noodcentrales contacteren.
Het belangrijkste voordeel van deze app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt. René Debecker wil dat elke Hallenaar zich hiervan degelijk bewust is. Hij wijst erop dat de noodcentrales je dankzij deze app makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. 

 

6. Preventie
Sensibilisering op terreinen zoals Inbraak in Woningen, Inbraak in Wagens, Fietsdiefstal, Gauwdieven. René stelt alvast 2 kanalen voor :

  • de folders: die ook door de stadswachters kunnen overhandigd worden bij Hallenaren die vrij geïsoleerd leven (afgelegen straten, senioren, mindervaliden). Die folders geven de preventietips op een aanschouwelijke voor iedereen begrijpbare manier. Er wordt situaties getoond hoe gauwdieven met jouw portefeuille en of gms aan de haal gaan, hoe ze parkeerautomaten viseren, hoe ze via de zijruit en de achterbank van jouw auto toch in jouw afgesloten koffer geraken: het zijn standaard-trucs waarbij een gewaarschuwd Hallenaar er 2 waard is.

  • De website: naast de inhoud van de folders kan er hier ook op de dagdagelijkse realiteit ingespeeld worden. Het tonen van gestolen fietsen met fietsnummer, het doorgeven van alle BIN-berichten. Als meldpunt voor verdachte handelingen in jouw buurt.

 

René Debecker, kandidaat op de lijst Halle2019, wijst er tenslotte op dat wanneer we consequent deze punten inzake preventie en veiligheid uitvoeren en blijven opvolgen Groot-Halle uiteindelijk een bijzonder slechte voedingsbodem voor criminele daden zal worden. En dat heeft het gunstig effect dat het‘onveiligheidsgevoel’ van de Hallenaar in bepaalde situaties of omgevingen zal afnemen en zelfs volledig kan verdwijnen.

bottom of page